Developers komen van Mars, designers van Venus

img2426-1444740304---561cfcd09cd2b

Developers en designers komen van twee totaal verschillende planeten. “Designers denken niet in technische beperkingen, wat uiteraard een goede zaak is, en programmeurs hebben over het algemeen geen verstand van esthetiek”, aldus Albert. Niet altijd even handig op de werkvloer en laat Albert hier nou net tussen in hangen en een verbindende factor tussen beide gebieden zijn.

Albert heeft beide kanten van de medaille gezien. Hij startte zijn carrière in 2002 als webdesigner, nu is hij frontend developer. Albert claimt dat de combinatie van deze twee vakgebieden onmisbaar is voor een goed eindproduct.

De brug tussen design en techniek

Door middel van het pakket Flash heeft Albert als designer het vakgebied development ontmoet. Albert zweefde eigenlijk altijd al tussen design en development in en leerde vanuit Flash developen. Zo kon hij van beide vakgebieden proeven. Na een aantal jaar digital designer te zijn geweest bij Triggerfish begon hij development te missen. Hij begon het steeds interessanter te vinden techniek te gebruiken om design tot leven te brengen.

"Met development kun je gedrag toevoegen aan design, zo kan bijvoorbeeld een simpele button tot leven komen waardoor een nieuwe dimensie ontstaat."

Albert

Flash: The end & the beginning

Nu lijkt het misschien net alsof Albert helemaal niet blij was met “de doodverklaring” van Flash. Maar dat is niet het geval. Het was een logisch gevolg omdat Flash in veel opzichten te weinig flexibel was en buiten de algemene usability regels staat. Wel jammer vindt Albert dat er op het moment van verdwijnen van Flash weinig alternatieven op de markt waren. Inmiddels bieden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Javascript en andere technieken vergelijkbare mogelijkheden waar we zeer fraaie resultaten uit kunnen behalen die dezelfde beleving kunnen bieden als ooit met Flash.

"Over 10 jaar neemt Skynet de wereld over."

Albert

What’s next?

“Over 10 jaar neemt Skynet de wereld over”, aldus Albert op de vraag hoe hij het vakgebied ziet over 10 jaar. Onze wereld veranderd zo snel dat we om de paar jaar compleet nieuwe dingen doen. Het enige wat hij wel zeker weet is dat er in development en design steeds meer rekening gehouden moet worden met veel meer verschillende devices op verschillende plaatsen als bijvoorbeeld de koelkast, thermostaat en de stofzuiger. Hierbij blijft een constante afstemming tussen beide vakgebieden een grote rol spelen.

Volgend artikel